26. toukokuuta 2013

Marjapensaita

Marjapensaat ovat hyvä tapa saada hyvää vähällä työllä. Itse istutus voi olla vähän työläämpää jos sen tekee kunnolla, mutta sen jälkeen pensaat eivät muuta tarvitse kuin rikkaruohojen kitkemistä ympäriltä ja leikkausta silloin tällöin. Istutusvaiheessa pensaalle kaivetaan iso kuoppa, ½ m leveä ja ½ m syvä. Mikäli maa, johon pensaat istuttaa on huonolaatuista kuoppaan laitetaan sekaan palanutta kompostia tai ostomultaa parantamaan maan laatua. Itse laitoin myös sekaan kourallisen - kaksi kanankakkarakeita. Eri puskat istutetaan eri syvyyksille, tämä kannattaa tarkistaa tainta ostaessa.


Rikkaruohojen kitkemisen tarvetta vähensin maanpeittokankaalla. Alla oleva ruoho yrittää kyllä kovasti puskea läpi, mutta tulee kuolemaan valon puutteeseen pian. Jos tuloksesta haluaa nätimmän, kankaan voi peittää katteella. Kangas myös estää veden haihtumisen, mutta tästä tulee enemmän erillisessä postauksessa kattamisesta.


Kaksi vasemmanpuoleista kasvia ovat karhunvadelma ja teivadelma. Nämä tekevät molemmat pitkiä oksia jotka on tuettava, joten poikaystäväni rakensi vaijeritukijärjestelmän joka sijoitettiin puskien taakse. Sekä karhunvadlema, että teivadelma kukkii ja tekee marjaa toisen vuoden oksiin, joten emme odota satoa tänä vuonna. Ohjaamme oksat alemmalle vaijerille nyt, ensi vuoden kasvusto ohjataan sitten ylemmälle vaijerille kun alemmalla vaijerilla olevat 2-vuoden oksat tekevät marjaa. Sadonkorjuun jälkeen nämä oksat leikataan pois ja ylemmän vaijerin oksat siirretään alas. Tällä kiertosysteemillä oksat pysyvät aika hyvässä järjestyksessä ja alemman vaijerin oksat on helpompi suojata talveksi.

Kuvan oikeassa laidassa näkyy (jos näkyy) kolme puskaa, punaviinimarja, mustaviinimarja ja karviaispuska. Aika näyttää jos nämä tulevat tarvitsemaan tukea, mutta tällä hetkellä nämä eivät muuta tarvitse kuin kastelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti